יוסף בכרך ז"ל 

בן רכה ויעקב

נפל ביום ה' בתמוז תש"ח (12.07.1948) בן 29 בנופלו

יוסף בכרך נולד ביום ה' באייר תרע"ט (4.5.1919) בהמבורג, גרמניה, בן לאחת המשפחות המיוחסות בקהילת המבורג. בגיל 12 נתייתם מאביו ונאלץ לעזור לאמו בפרנסת הבית. הוא למד בבית- ספר "תלמוד-תורה" (שהיה בית-ספר עממי ותיכון כאחד) והצטיין בלימודים. בשנת 1938 התחיל ללמוד רפואה באוניברסיטה ובאותה שנה שם פעמיו ארצה. בארץ הצטרף לקיבוץ חפץ חיים של "פועלי אגודת ישראל" ובד בבד עם עבודתו המפרכת המשיך בלימודיו על-מנת למצוא פתרון לבעיות המשק החקלאי החרדי.

מטרת חייו היתה מציאת פתרון והשלמה בין התורה לעבודה והסתייעות בעבודה במדע המדויק והחדיש.

הבעיה העיקרית שעמדה מול עיניו הייתה חליבה בשבת: עד אז היו פרות מועטות בקיבוץ ובשבת חלבו לאיבוד על רצפת הרפת . אבל ככל שגדלה הרפת זה כבר לא היה פתרון וחיפשו דרך חדשה . יוסף בכרך האמין כי "... המדע והטכניקה מסייעים לנו לקיים את כל מצוות התורה..." והתחיל לחפש דרך לפתרון חליבה בשבת.

הוא שמע כי במכון לחקלאות זרוקה מכונת חליבה לא מוצלחת והבין שכנראה נמצא הפתרון: מכונת החליבה הראשונה, תוצרת LAVAL ALFA הובאה ארצה ע"י שני סטודנטים ישראליים אשר סיימו לימודי חקלאות בקילפורניה. ב-1935 עבדה מכונה זאת בתחנת הניסיונות ברחובות. מכונה נוספת הובאה לקבוצת קרית ענבים אך מכיוון שלדעת הרפתנים הייתה ירידה בתנובת הפרות והיה ריבוי מקרים של דלקות עטין הופסקה החליבה במכונות לאחר כמה חודשים . הניסיון הרתיע את שאר הרפתנים להכניס את החליבה הממוכנת והמכונות נשארו נטושות במכון שברחובות.

יוסף בכרך האמין שהפתרון נמצא בידו אך לשכנע היה קשה :

מתוך מכתבו של יוסף בכרך לאהרון אללרן (?) 3/5/45 " אני מבין שחברי ועד המשק שלכם צחקו על ההצעה של פתרון שאלת החליבה בשבת במכונה אבל אני יכול להבטיח לך שלא כתבתי לך את ההצעה הזו סתם בלי יסוד . לתחנת הניסיונות ברחובות ישנה מכונה כזאת והם עובדים בה כבר כמה שנים . ..השאלה העיקרית והקשה ביותר הייתה איך להלביש את המכונה לפרה מאחר שזה אפשרי בזמן שהמכונה פועלת ובמקרה הזה אין הבדל אם חולבים ממש או במכונה .. "

הפתרון שהציע והיה מקובל גם על החזון אי"ש :

"השיטה אשר אני כותב כעת היא השטה אשר אנחנו רוצים להוציא אותה לפועל. ע"י כד החלב יסודר כד שני קטן אשר גם הוא מחובר למכונה כמו הכד הראשי. ע"י ברז שלש דרכים יהיה אפשר לכוון את החלב הנחלב או לכד הראשי או לצדדי..החליבה מתחילה אבל החלב אינו זורם לתוך הכד הראשי אלא לכד הצדדי בו נמצא חול . ע"י זה החליבה הזאת היא חליבה לאיבוד"

להתלהבותו היו שותפים רבים מקרב הרבנים ועל השתתפותו הפעילה של החזו"א אפשר ללמוד מזיכרונותיו של שלמה רייכנברג :

"לאחר גמר עבודת ההתקנה שנעשתה בעמל רב ע"י בעלי מקצוע מנוסים בא כבוד מרן החזו"א זצ"ל לבקר במשק ולבדוק מעשה לפרטי פרטים איך פועלת המכונה בעת החליבה ,והדגש העיקרי היה בדיקת הויסות של החלב הראשוני בעת החליבה וכנראה שהרכבת הונטיל שתפקידו היה להוציא את החלב הראשוני מחוץ למיכל לא היה מושלם בעיניו על כן ביקש שנחזור למסגריה ותוך כדי עבודתנו בעומדו ליד שולחן העבודה העיר לי איזה בורג לסגור ואיזה לפתוח ועד כמה לפתוח כדי שהמכונה תבצע את פעולת החליבה כנדרש. ולאחר מספר ניסיונות חליבה שהיה כרוך בהליכה מספר פעמים מהרפת למסגריה של כל הצוות המקצועי כשבכל פעם גם כבוד מרן זצ"ל הצטרף והעיר את הערותיו הסתיימה עבודת ההתקנה .

גדולי הרבנים בארץ ובראשם הרב הראשי של א"י הרה"ג הרצוג סמכו את ידיהם על הפתרון מבחינה הלכתית ואילו המומחים של תחנת הניסיונות ברחובות ,שעזרו בעצה המקצועית הביעו את שביעות רצונם מבחינה מקצועית . ...

**********************************************************************************

אך יוסף בכרך לא זכה לראות איך פתרונותיו החקלאיים זוכים ומתקבלים בכל הארץ..

עם פרוץ מלחמת-העצמאות והתחלת המצור על ירושלים הצטרף לחטיבת ירושלים ושירת כחובש גדודי.

יוסף-אריה נפל ביום ה' בתמוז תש"ח (12.7.1948) בהיפצעו פצעי-מות מרסיס של פגז בשעת מילוי תפקידו.

הניח אחריו אישה בהריון ובן. הבן השני נולד חודש ימים אחרי נפילתו ונקרא על שמו.

ת.נ.צ.ב.ה